Guvernul a modificat Codul Muncii: Amenzi mai mari pentru firmele românești
În ședința de guvern care a avut loc luni seara la Palatul Victoria, Executivul a modificat mai multe prevederi ale Codului Muncii referitoare la firmele românești.
Concret, s-a decis ca firmele care întârzie salariile angajaților să fie aspru sancționate, cu o amendă usturătoare.
”Încălcarea de către angajator a obligației prevăzute (…) cu mai mult de o lună de la termenul de plată a salariului stabilit în contractul individual de muncă va fi sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”, prevede noua reglementare.
Firma poate fi amendată cu până la 10.000 de lei dacă nu plătește salariile la timp
„Angajatorul care depășește cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului va fi sanctionat între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul”, a explicat, suplimentar, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
De asemenea, guvernanții au mai decis și extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite, de la 60 de zile la 90 de zile, pentru a evita blocarea desfășurării raporturilor de muncă a agenților economici și asigurarea desfășurării activității acestora în bune condiții.
Tot în cadrul aceleiași ședințe de luni seara, Executivul de la București a decis și definirea, combaterea și sancționarea ”muncii subdeclarate”: ”În sensul prezentei legi, muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.”
Redefinirea și sancționarea muncii nedeclarate prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu ”în afara programului de lucru”) stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial este o altă modificare adusă Codului Muncii.
„Măsura majorării salariului brut este strâns legată de o altă măsură adoptată astăzi și anume modificarea Codului Muncii, prin care definim munca subdeclarata și introducem ca și contravenții folosirea muncii subdeclarate.
În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri, care, pe de o parte, disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt, iar aceste contracte conțin și altfel plăti, așa-zisul „salariu în plic”. Aceste acțiuni dăunează tuturor părților implicate in contractul de muncă – angajator, angajat și de asemenea bugetul statului.
Prin urmare, am definit munca subdeclarata, sancțiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat. În același timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfășurării raporturilor de muncă a agenților economici și a flexibiliza raporturile de muncă”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.